Van najaar tot voorjaar crossen veel hardlopers door de bossen. Hollen door een natuurrijke omgeving voelt voor veel mensen als een heerlijke activiteit. Maar is het een nuttige toevoeging op je trainingsprogramma? Ik, als hardloopcoach, vind dat absoluut, uiteraard afhankelijk van je doel. In de winter leg je de basis voor een goed voorjaar. Bostraining is erg goed voor je basisconditie in de vorm van een intensief vaartspel (fartlek) of juist een rustig herstelloopje. In de laatste weken voor je marathonprestatie zou ik het wellicht afraden, om een mogelijke enkelverzwikking te voorkomen, maar in het algemeen heeft trainen in het bos een aantal mooie voordelen. Welke voordelen zijn dit?
1. Minder impact
Een bosrijke omgeving kent over het algemeen veel onverharde paden. Trainen op onverharde paden heeft een aantal voordelen. Eén daarvan is dat de landing op deze paden minder impact heeft op je mechanische systeem (gewrichten, spieren, botten en pezen) Doordat de ondergrond meer demping geeft wordt de schokbelasting lager. Je verliest hierdoor wel wat snelheid (hou daar rekening mee in je training), maar de belasting blijft dus qua schokken op je lichaam lager. Prima voor een opbouwperiode of een rustig herstelloopje.
2. Sterkere voeten enkels
Onverharde paden en bospaadjes zijn nooit helemaal egaal. Dat betekent dat je lichaam zich moet aanpassen aan de omgeving en wat vaker je houding moet corrigeren. Met als gevolg dat je voeten en enkelgebied wat harder moeten werken om jou de juiste output te geven. Hierdoor zullen ze sterker worden, wat ook weer een voordeel geeft op andere ondergronden. Hou er wel rekening mee dat je bostraining ook moet opbouwen. Doe je meteen teveel, dan kan het ook teveel zijn voor je voeten en enkels. En uiteraard vraagt bostraining ook een hoge concentratie. Als je niet oplet waar je loopt dan loop je het risico je enkel te verzwikken op bijvoorbeeld een boomwortel. Echter, als je met focus bezig bent qua opbouw en lopen, dan zullen je voeten en onderbeen er juist veel baat bij hebben
3. Kracht en ritme
In een bosrijke omgeving kom je allerlei elementen tegen die een voordeel kunnen opleveren. Elementen in het bos als mul zand, modder, heuvels, bochtjes en oneffenheden maakt trainen in deze omgeving als een ‘natuurlijke’ krachttraining. Je moet gewoonweg harder werken in het bos. Bovendien moet je veel vaker je ritme aanpassen op deze paden. Dit maakt je veel weerbaarder voor verschillende omstandigheden, waardoor je een sterkere loper wordt op alle gebieden
4. In de natuur
In de natuur sporten geeft je nog een voordeel. Natuur geeft de mens een rustgevende werking. Het is makkelijker om relaxed te zijn en even los te komen van drukke werking van de mind van het dagelijks leven. Verder biedt het bos je vaak veel zuurstof in de lucht en paden met uitdagingen, waardoor je moet concentreren op het nu. Na een training in het bos voelt men zich vaak herboren.
Recente reacties