Je hebt maanden getraind. Rustig opgebouwd, soms zelf geleefd als een monnik, door vroeg naar bed te gaan, genoeg te rusten en in weer en wind naar buiten gegaan om te trainen. Toch kan je door 1 slechte beslissing je hele marathonplan verprutsen en dat is simpelweg super pijnlijk. Misschien denk je dat dit overdreven is, maar als hardloopcoach heb ik het tientallen keren zien gebeuren. En geloof me, dat wil je echt voorkomen. Welke fouten wil je vlak voor de marathon echt niet maken?

1. Je voedingsstrategie voor de marathon niet oefenen.

Je hebt vlak voor de marathon wel een voedingsstrategie bedacht met gelletjes, sportdrank en water, maar je hebt deze niet tijdens de lange trainingen getest. Dit is een groot risico, want je weet dan niet hoe je lichaam reageert op de inname van de sportvoeding. Het grootste risico is dat je dan tijdens de marathon misselijk wordt of de voeding niet goed binnen krijgt. Het gevolg? Te weinig aanvulling van koolhydraten en vocht voor je lichaam, met als gevolg dat je de marathon niet weet uit te lopen of dat je finisht in een veel langzamere tijd dan je voor ogen had.

2. Koolhydraat stapelen zonder goed systeem

    De meeste lopers zijn zich wel bewust dat wat extra koolhydraten eten in de week voor de marathon een goede strategie kan zijn. Als je dit echter doet zonder goed plan, onderbouwd door de juiste theorie, dan loop je een groot risico op maag en darm klachten tijdens de marathon. Met als gevolg? Niet uitlopen of een matige eindtijd. Het is erg belangrijk om het stapelen van koolhydraten met de juiste systematiek te doen. In de laatste week voor de marathon bouw je dit namelijk langzaam op, door wat kleine veranderingen toe te passen. Ook zijn de laatste 2 dagen voor de marathon erg belangrijk om goed te doen. Je wilt dan niet meer te veel sausen (vetten) of te vezelrijk eten bijvoorbeeld. Door kennis te hebben van de juiste systematiek heb je een grote kans dat je marathon gaat verlopen volgens jouw plan.

    3. Verkeerde schoenkeuze

    Er zijn nogal veel lopers die deze fout maken. De gedachte lijkt logisch: ‘Ik koop voor de marathon een nieuw setje schoenen met verse demping en volledig potentieel. Hierdoor heb ik optimaal effect van mijn materiaal’. Dit is helaas echt een denkfout. Je hebt namelijk een hele grote kans op blaren omdat de schoenen (soms gecombineerd met nieuwe sokken) niet zijn ingelopen. Blaren kunnen je prestatie enorm nadelig beïnvloeden. Deze fout heb ik gemaakt zien worden bij amateurs en professionals. Ook bij de pro’s zijn er atleten die een nieuwe schoen aandoen, omdat ze denken voordeel te hebben t.o.v hun concurrentie. Uiteindelijk moet de loper uitstappen, omdat hun voetenwerk te erg beschadigd is. Mijn advies is dan ook om ongeveer 1 tot 2 maand voor je marathon de schoen aan te schaffen, waarop je wilt lopen. Hierdoor kan je nog een aantal runs op de schoenen lopen, zodat deze ingelopen zijn. Denk hierbij zeker ook aan een longrun (lange duurloop) zodat je voeten ook langdurig kunnen wennen aan de schoen en de schoen zich kan aanpassen aan de vorm van je voeten.

    4. Geen (bewuste) verantwoordelijkheid nemen voor het eten vlak voor je marathon

    Je kan je marathon nog verprutsen door het eten in de avond en ochtend voor je marathon. Je bent zelf 100% verantwoordelijk voor wat je binnen krijgt op die momenten. Als je hier niet over nadenkt kan je overrompelt worden door maag en darm problemen. Ook deze fout zie ik regelmatig gebeuren. Zeker als je de marathon in het buitenland loopt. Je hebt maanden getraind en je gooit het resultaat weg door 1 verkeerde risotto. Misschien geeft deze opmerking een glimlach op je gezicht (en dat mag). Maar geloof me, als het jou overkomt, kan je wel janken. Wat je vaak ziet dat lopers minimaal een dag voor de marathon al naar de plek van bestemming reizen. Goede keuze, want de marathon start vaak vroeg in de ochtend. Je boekt een hotel om de tijd te hebben en er een mooi weekend van te maken. Je arriveert de dag voor de marathon en je besluit om ergens een hapje te gaan eten… En dat is het moment om super bewust van te zijn. Kort geleden gebeurde dit bij een loper die de marathon van Valencia ging lopen. De avond er voor nam hij een bord paella en dat ging uiteindelijk gepaard met maag en darm klachten. In plaats van onder de 3 uur ging de marathon twintig minuten trager dan dat en was de hele route een lijdensweg. Je moet je simpelweg bewust zijn dat uit eten gaan een risico met zich meedraagt. Zeker in het buitenland. Je bent dat eten niet gewend en je krijgt hierdoor een lichamelijk reactie die je niet wilt. Hetzelfde geldt voor het ontbijt. Heerlijk man, in het hotel een ontbijt met eieren en spek. Maar niet erg prettig als je een uur later last krijgt van je spijsvertering. Ik adviseer lopers altijd om eigen eten mee te nemen voor het dinner en ontbijt voor de marathon. Eten wat je gewend bent en waarvan je weet dat het voor je werkt. Saai? Misschien. Maar ik prefereer eerst een mooi resultaat op de marathon om het daarna te vieren met een prachtig dinner met familie en vrienden dan andersom. En ik denk jij ook.

    5. Ongelukkige beslissingen in je marathonvoorbereiding.

    Wat dacht je er van om maanden lang te trainen voor de marathon en alles te vergooien met een potje voetbal? Misschien lach je er om, maar het gebeurt. Een ongeluk zit in een klein hoekje en ook dit is niets anders dan pijnlijk. Denk na wat je doet in de laatste weken voor de marathon. Natuurlijk wil je voetballen met je kinderen, maar ga er slim mee om. Kies er bijvoorbeeld voor om te keepen in dat geval. Een ander voorbeeld:  je vrienden bellen dat ze een man te kort komen voor het 35+ team van vrijdagavond. Jij draaft op en verdraait je knie. Of…op het werk is er een leuk tafeltennistoernooi. Jij als fanatieke baas/bazin doet mee voor de winst en loopt een zweepslag op in je kuit. Tja. Deze dingen gebeuren te vaak. (Het is mij ook overkomen. In mijn geval het tafeltennistoernooi) Je moet je simpelweg bewust zijn dat in de laatste weken voor je marathon je een enorm intensief trainingsprogramma hebt. Met de lange duurlopen die je moet maken vraag je erg veel van je lichaam. Het is soms erg moeilijk om nee te zeggen tegen je omgeving, maar besef je dat je na de marathon weer gewoon kan participeren. Je wilt simpelweg niet al het werk wat je er in hebt gestopt vergooien door een ongelukkige keuze. Doe het voor jezelf.

    Hopelijk heeft deze blog je wakker geschud en bewust gemaakt welke ongelukkige keuzes je marathon kunnen verpesten. De marathon vraagt om respect en goede keuzes. Wil jij dieper in deze stof duiken en wil je precies weten hoe je het beste om kan gaan met je voedingsstrategie, het koolhydraat stapelen en andere details in voorbereiding op je marathon? Participeer dan aan de marathon masterclasses! Deze online cursus bestaat uit 6 masterclasses, die jouw voorbereiding op de marathon perfectioneren. Alle ins en outs voor de marathon vind je in dit uitgebreide programma terug. En het mooie is dat je nu kan deelnemen met een mooie voorjaarskorting van 25% (met de kortingscode: MARATHON-25)

    Wil je meer informatie over de inhoud van de masterclass? Dat vind je HIER.

    Succes met je voorbereiding op jouw marathon!