Afgelopen tijd krijg ik veel vragen van collega’s over elite ultraloper Piet Wiersma. Er wordt met bewondering over zijn prestaties gesproken. “Guido, hoe kan hij zo’n gemiddelde lopen? Dat is toch onmenselijk?” Ik ben het met mijn collega’s eens, de prestaties die Piet Wiersma laat zien afgelopen jaar zijn zeker bewonderingswaardig. Wat hij presteert* vraagt een enorme toewijding. Zijn leefstijl is vergelijkbaar met een samoerai meester. Hij leeft eenvoudig, maar met een enorme diepte in zijn ziel. Fysiek traint hij consistent, wekelijks met een hoge concentratie gericht op zijn doel. Hij meestert zijn mindset, door middel van meditatie en bewustzijnstraining en hij verzorgt zichzelf met gezonde voeding en laat zich niet afleiden door verleidingen. Nu hij op elite niveau is gekomen in het ultralopen begint hij door zijn proces echt vruchten te plukken. Ik geloof dat hij de komende jaren nog meer gaat plukken, want in wezen is hij nog een jongeling in de sport. Hij zou wel eens een hele dominante factor kunnen worden en blijven de komende jaren in de ultra sport.
(*3e plek op het WK 100km in Nederlands record en 2e plek op Comrades Marathon)
Ik ken Piet al de helft van zijn leven. Hij is als jonge atleet in de groep aangesloten waar ik de coach was samen met collega Erwin Rinsma. Dit was het regionale talentcentrum voor atletiektalenten in Groningen. Piet kwam elke dag vanuit Veendam naar de topsporttalentschool, waar hij school met sport kon combineren. Als jonge junior trainde hij vier keer per week en liep hij rond de 30 kilometer in de week hard. In zijn laatste seizoen dat hij, als student, in Groningen trainde (21 jaar) was dit 10 tot 12 keer per week en liep hij tussen de 100 en 160km per week hard. Het trainingsprogramma in het talentcentrum bestond uit een uitgekiend meerjarenplan om talentvolle hardlopers voor te bereiden op topsport. En in de wereldelite van het hardlopen traint iedere atleet twee keer per dag. Waar het voor vele mensen als extreem klinkt (en dat is het op een manier ook) was het voor ons een volledig logische route tot succes.
Hoe Piet op de ultramarathon terecht kwam is al vaak verteld. Op de 5 en 10 kilometer kwam Piet qua snelheid wat te kort om op de top te behalen, maar het was toen ook al duidelijk dat Piet erg goed uit de voeten kan op de langere afstanden. Hij was destijds de enige atleet uit de groep die mij regelmatig vroeg of de longrun op Zondag ook wat langer mocht. Anderen keken op tegen de duurloop van 18kilometer, maar Piet deed in zijn laatste jaar regelmatig 24 kilometer op Zondag. Na een mislukt avontuur op de 3000meter steeple chase op de baan koos Piet er voor om zich vanaf dat moment op de echte lange afstanden te richten. En al snel met succes. Met o.a de winst op de Veluwetrail en een wellicht iets te vroege poging op de 100km tijdens de Run van Winschoten (3e plek van Nederland) werd de bestemming van Wiersma steeds duidelijker.
Voor zijn studie koos hij Turijn als woonplaats. De omgeving daar bleek vruchtbaar, want hij kon uitstekend trainen in de bergen en op het vlakke langs de rivier. Bovendien kon hij wennen aan een warmer klimaat, wat maakte dat hij fysiek en mentaal een steeds sterkere atleet werd. Ook verschoof mijn rol als trainer/coach vanaf dat moment meer naar mentor. Piet creëerde zijn eigen trainingsschema’s en sparde met mij als klankbord. Uiteraard had hij in die periode ups en downs, maar bleef zowel op het gebied van zijn studie als op hardloopgebied stappen vooruit maken. Zijn trainingsprogramma werd steeds meer gericht op de ultra. Hij deed literatuuronderzoek en vond interessante kennis door bijvoorbeeld de pdf over de trainingsaanpak van Nils van der Poel (Olympisch kampioen schaatsen op de 5 en 10km in 2022) Van der poel trainde erg veel in de zone van het wedstrijdtempo, ondersteund door een brede aerobe basis. We spraken er uitgebreid over en Piet heeft vanaf dat moment meer blokken wedstrijdtempo (3.35 per kilometer voor de ultra) toegepast in zijn trainingsprogramma. De mix van deze nieuwe aanpak, voortbordurend op zijn aerobe fundament, met intervals op een hoger tempo (bijv. 10km tempo) zorgde voor een gestage groei in zijn niveau. Het lichaam paste zich langzaam aan deze trainingsprikkel aan (adaptatie), waardoor Wiersma steeds constanter werd in zijn niveau. Piet is daarmee zeker een bewijs dat je fysiek gezien veel kan bereiken door consistentie en een lange termijn aanpak. Jarenlang simpele dingen goed doen is zeker een sleutel tot succes. Afgelopen jaar is hij aangesloten bij een internationaal team met elite ultra hardlopers, waardoor hij de laatste stap naar de absolute top maakt.
Uiteraard zal lang niet voor iedereen het niveau van Piet haalbaar zijn, maar iedere loper op de langere afstanden kan wel wat van hem leren.
- Train volgens een duurzaam trainingsplan (lange termijn)
- Train met discipline. Train laag intensief als dat gevraagd wordt, zodat je op kwaliteitstraining (hoog intensief) meer uit je training kan halen.
- Verzorg je lichaam goed om de training heen
- Train je bewustzijn met ademhalingstechnieken, meditatie of yoga
- Doe de simpele dingen (basis als slaap, rust, herstel en voeding) goed
Piet is een inspiratiebron en ik raad het aan hem te volgen via Instagram of facebook. Een kijkje in de keuken van een elite atleet is altijd interessant.
Ben jij geïnspireerd geraakt door het verhaal van Piet en ben jij ook klaar voor een mooie uitdaging op de lange afstand? Heb jij de marathon op je bucketlist staan of wil jij je marathonrecord aanscherpen? Schrijf je dan nu in voor mijn nieuwe marathonprogramma. Het start na de zomervakantie (rondom september) en we trainen richting een voorjaarsmarathon naar keuze (Rotterdam, Parijs, Boston of een andere mooie) Na een intake maak ik een persoonlijk trainingsplan voor je en krijg je elke maand een trainingsschema op maat. Wekelijks krijg je feedback en coaching. Omdat ik geloof in de kracht van een groep word je ook lid van mijn marathon community. Deze bestaat uit andere lopers, die zich ook op een voorjaarsmarathon voorbereiden. (ik noem de community: de Marathon Tribe) Maandelijks is er de mogelijkheid om aan te sluiten bij een online coachsessie. Dan deel ik belangrijke kennis over de marathon en delen jullie je ervaringen. Ook organiseer is twee online masterclasses waar professionele lopers hun verhaal zullen delen. Hierdoor leer je alle tip en trick voor de klassieke afstand. Tot slot bied ik vanuit de community ook nog een fysieke training aan, die bestaat uit een gezamenlijke longrun die ons zal voorbereiden op de omvang van de marathon. Voor alle details en de voorwaarden kun je terecht via de volgende link. Daar kan je ook inschrijven: https://www.guidovanweeren.nl/1-op-1-coaching/
Recente reacties